Om

Om Helnöjd

Intresset för naturlig hälsa väcktes för över 20 år sedan.

År 2002 var jag färdig djurhomeopat som jag läste i Stenkullen utanför Göteborg. Sedan dess har jag dedikerat mitt liv till att utveckla mig inom det ”alternativa” samt att jag valt att själv alltid välja naturligt och holistiskt så långt som det möjligt går. Mitt mål är att arbeta MED kropp och själ och inte mot den.


Jag har i stort sett bara använt mig av holistiska behandlingar för vård och ”underhåll” genom åren och det har fungerat väldigt bra. Några exempel är såklart homeopati men även reflexologi, rosenmetoden, osteopati, Bach ́s blomstermedel, still point, hypnos, The Journey mm.


Jag har jobbat många år i hälsokost/ekobutik och har ett stort intresse för kost, näringslära och vegetarisk matlagning. I 2009 flyttade jag till Oslo och läste basmedicin på heltid 60 poäng på Helsehöyskolen. Året efter började jag att studera homeopati på SIKH; Skandinavisk Institutt for Klassisk Homeopati.


Utbildad massageterapeut på Axelsons blev jag 2015 och har genomgått kurser i bla Asiatisk Yogamassage, Gua sha, Holy fire Reiki, annan healing och diverse andra kurser och föreläsningar i alternativa metoder med fokus på kvinnohälsa och jag har även genom åren har jag även fortlöpande utökat kunskaperna i homeopati.


Störst intryck och erfarenhet gavdet 3 månader långa volontärprojektet 2013-2014 i Botswana ”Maun Homeopathy Project” där jag arbetade minst 5 dagar i veckan med homeopati och behandlade mellan 150-200 patienter. En underbar erfarenhet!


Jag har även en del seminarier i ryggen med många av de stora internationella namnen inom homeopati bla med ”Mental Heatlh Congress” i Bad Krozingen,Tyskland 2012, Jeremy Sherr 2012,Mahesh Gandhi 2013, Dinesh Chauhan 2014 alla dessa i Oslo, Henny Heudens-Mast i Bergen 2015och nu senast webinarie med Hilary Dorrian ”Homeopati och hormoner” 2019.

Min homeopatiska resa


Efter gymnasiet funderade jag på utbildning. Då hade jag aldrig hört talas om någon ”alternativ medicin” och än mindre homeopati men hade alltid varit förtjust i djur. Genom en bekant fick jag höra om ett yrke som hette ”djurhomeopat”. Det var genom en artikel i en veckotidning då någon fått sin katt botad av en sådan. Nyfikenheten växte och sökte och kom in på Arcanum, en skola utanför Göteborg. I början tyckte jag det verkade lite konstigt och undrade hur det kunde fungera. Det som fick mig att bli ”hooked” var när jag själv fick hjälp av homeopatin.

Då jag hade besvärats av eksem sedan 6-års åldern (som behandlats med kortison och diverse salvor och krämer men alltid kom tillbaka) tänkte att jag kunde ju se om min homeopatlärare kunde hjälpa mig. Det jag minns av den första konsultationen var att han inte var särskilt intresserad av mitt eksem. Skulle han inte ens titta på det? Istället frågade han mig om min uppväxt, vad som hänt de senaste åren och hur jag var som person. Hur jag reagerde på yttre faktorer, vad jag gillade att äta och en himla massa annat. Det enda jag egentligen minns var homeopatens ord” Ja, det var mycket sorg här” och att jag började gråta. Det hade inte slagit mig innan att jag hade eksem för att jag var ledsen och sorgsen...

I dagarna, veckorna och någon månad som följde efter att jag fått mitt första homeopatmedel gav det mig en förståelse för hur homeopati och verkligt helande/läkande fungerar. Då var det längre inget problem med att acceptera behandlingsmetoden och principerna. Jag hade upplevt hur och att det fungerade och jag mådde så bra! Eksem som jag hade haft fram och tillbaka i över 15 år(!) försvann, sorgsenheten och isolationen var borta. Jag glömmer aldrig när homeopaten bara efter några veckors behandling utbrast ” Du är som en blomma som slagit ut”!

Även om jag inte då beslutade mig för att satsa på att starta eget och behandla djur, var homeopati och alternativa metoder aktivt i mitt liv. Jag läste böcker, gick på föredrag och uppsökte flera homeopater under åren.

Det var istället hälsokost som blev ett yrkesval (även om det var inne på samma tema ”naturlig hälsa”). Efter en del år funderade jag igen på studier och försökte ”känna med hjärtat” vad jag ville och jag tänkte att så fort jag läser en artikel, tar fram en bok i ämnet sugs jag rätt in i det. Homeopati var som en hemlig förälskelse! Så på en resa i Indien, det land med störst andel homeopater i världen, homeopatiska sjukhus och utbildning på universitetsnivå bestämde jag mig. Homeopati för människor ska jag läsa! Jag studerade samtidigt som jag jobbade i en hälsokost/ekologisk matbutik i Oslo.


Efter nåt år var jag sugen på något nytt. Jag visste att det fanns en del projekt i Afrika med homeopati så jag sökte några. Nästan mirakulöst kom jag med på ”Maun Homeopathy Project” i Botswana i slutet av 2013. Tre månader med bara homeopati....Det bästa jag gjort! På dessa månader såg jag närmare 200 patienter.

Projektet innehöll olika delar. Dels var det en fast klinik i en lokal som hyrdes brevid en kyrka i staden. Den höll öppet 2 dagar i veckan. Två dagar gjorde vi ”Outreach”, dvs tog projektets Jeep och körde ut till olika byar utanför Maun där det var människor som hade svårt att ta sig intill stan. En dag i veckan hjälpte vi studenterna med deras uppgifter( 3 inhemska studenter deltog då, nu är de färdiga homeopater som praktiserar i och runt Maun). Två gånger i månaden besökte vi ett barn och undomsprojektet ” Bana Ba Letsatsi” finansierat av bla amerikanska och brittiska fondpengar. Så turades vi om att på helgerna om det fanns möjlighet, resa ut till safari camps och behandla personalen där.


Det som gjorde mest intryck var nog de patienterna vi åkte hem till. Våra ”home visits”. De var ofta äldre patienter som hade svårt att transportera sig eller väldigt sjuka. Jag visste att det kom att bli omvälvande på många sätt. Det var en gammal man som såg ut att ligga för döden, omringad av hela familjen. Frun, barn och barnbarn var väldigt beskymrade. Han åt lite, var förvirrad och låg inne och sov mest. Efter några veckor fick vi höra att han var bättre och varit ute! Vi trodde knappt våra ögon!


Så var det en pojke på 16 år, HIV+ och för sjuk för att ta sig till samlingsstället för en av våra ”Outreachkliniker” så vi fick åka hem till honom. Han var väldigt svag, hade svåra eksem på huvudet och såg ut som han var i 10-års åldern. Tre veckor senare kände jag inte igen honom. Min volontärkollega Sue berättade för mig att han kommit tillbaka, gått hela vägen, börjat äta mer och mådde mycket bättre! Hans syster som varit väldigt bekymrad för honom var jätteglad! En av de som gjorde starkast intryck var en kvinna i 35-40 års åldern. Hon bodde enkelt,kunde inte gå (smärtfulla och svullna fotsulor var en vanlig biverkning av bromsmedicinerna) utan drog sig fram längs golvet och fick maten stulen av sin egna bror! Blicken...Hon såg rädd ut hela tiden. Ängslig. Jag kommer ihåg att jag bröt ihop i tårar efter det besöket. Det var så eländigt, hopplöst. Men vid återbesöket..Det var som en annan kvinna. Blicken igen. Den var helt annolunda. Hon såg inte rädd ut länge. Starkare. Och nu sa hon ifrån till brodern, han fick minsann inte komma förbi och ta hennes bröd mer!

Sedan 2017 är jag tillbaka där allt började, bor i en lägenhet i Stenkullen (men jobbar i centrala Göteborg). Mitt mål och ambition är att visa och inspirera att det finns milda, skonsamma metoder att blir frisk på. Att dämpande av symtom inte är riktigt helande och att använda i mina ögon, en överdriven mängd av starka konventionella läkemedel inte alltid behövs. Det sker flera saker under livets gång och jag valt att använda homeopati som förstahandsval i alla mina olika tillstånd. Det har gått så bra att jag idag nästan uteslutande använt mig av det ”alternativa eller komplementära” metoderna (reflexologi, rosenmetoden, osteopati, massage bla). Dock är jag tacksam för våran konventionella medicin finns och då speciellt den akuta vården. Den största skillnaden med dessa metoder är för mig att jag alltid ”kommit tillbaka” till mig själv, att hitta tillbaka till den jag verkligen är. Dvs att homeopati hjälper både på ”insidan” och ”utsidan”. Detta är något som genomsyrar mitt jobb och mitt liv och något jag vill hjälpa människor med samt att informera och inspirera andra människor att prova!

fra sue 1 049
124570432_1242659776116803_5501464674338816553_n
22 jan 2014 040
diplom1
124800311_850176185719253_6624671112044456325_n
8 nov. sue 3 001
124954776_478051936489414_6021400495773634263_n
diplom3
8 nov. sue 3 005
diplom2
8 nov. sue 3 002
nya kameran 2.1 036
home visits 14 jan 011
22 jan 2014 041
safari 2 073